Despre noi
Luisenthal Conac este o locație deosebită, situată într-o zonă pitorească din comuna Fundu Moldovei. Aici, vei descoperi o oază de liniște și de relaxare, într-un cadru natural impresionant.
Pământurile pe care te plimbi, astăzi, erau cândva sălbatice. Înnegrite de păduri dese, ancorate în minereuri de metale prețuite și mult căutate, aceste meleaguri au început să îmbogățească popoulația strămutată în zonă, o dată cu construcția minelor de cupru și argint. Zipserii aduși din sudul Slovaciei de astăzi erau mineri sau lucrători în lemn, vorbitori de limbă germană și loiali monarhiei austriece. Ei au fost cei care au dat localității proaspăt înființate numele Luisenthal, după prințesa Maria Luisa, fiica cea mare a Împăratului Francisc al II-lea de Habsburg și viitoarea soție a lui Napoleon Bonaparte.
Crescută și educată la curtea imperială austriacă, Luisa a fost nevoită să părăsească Viena și să fugă din fața oștilor lui Napoleon. În timpul acestor călătorii forțate, Luisa a ajuns și în Galiția, provincia Imperiului Austriac, care cuprindea, la sud, zona Bocovinei de astăzi și Luisenthalul.
După ruinarea Imperiului Austriac, familia Luisei a căutat să facă pace cu Napoleon și i-a oferit-o pe fiica cea mai mare, Maria Luisa, drept soție. Napoleon a fost mai mult decât încântat de potrivirea cu Luisa și a adorat-o. Entuziasmul cauzat de nunta celor doi a adus o perioadă de pace și chiar de prietenie între popoarele austriac și francez.
Luisenthal a fost vizitat și chiar descris de personalități române ale vremii, cum sunt Ion Creangă, Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu, ultimul dintre ei lăsând scrise câteva rânduri care arată frumusețea și atracția locului:
„[…] Nu ştiu de ce mă atrage aşa de mult această localitate, neîncetat gândesc la acest loc frumos şi, în special, la locuinţa ta idilică – o văd aşa de viu înaintea ochilor. Acolo aş voi să mă retrag, să mă retrag în munţi, departe de orice zgomot şi de toată agitaţia lumii, numai eu singur cu gândurile mele, şi, eventual, şi cu vioara mea. O, dulce trebuie să fie să şezi, singur, la focul de lemne de brad, ce pârâie, şi să visezi, să visezi… Sau să visezi pădurea de brazi, ce freamătă, şezând pe muşchi moale, să visezi mereu!”
Bucurați-vă de Luisenthal, așa cum au făcut-o cei din vechime!
Luisenthal este un tărâm plin de legende și povestiri din vremuri demult uitate. Comoara din Quellenthal (Valea Izvorului, Pojorîta), Bărbatul de foc sau legenda Uriașului din Pojorîta sunt doar câteva dintre legendele care ne trimit, la pas, pe cărări de munte, în căutarea comorilor ascunse în vremuri de demult apuse.
Căutați-le comorile ascunse, inspirați aerul curat și delectați-vă cu priveliștile din împrejurimi, așa cum au făcut-o zipserii, refugiați-vă, aici, pentru a vă regăsi liniștea interioară, precum Maria Luisa, sau opriți-vă pentru un moment din cucerirea lumii, pentru a vă bucura împreună cu familia de tihnă, așa cum a făcut-o chiar Napoleon Bonaparte. Iar dacă sunteți o fire creativă, lăsați ca sălbăticia din jur să vă inspire să vă întoarceți la esență, pădurile înalte să vă dea îndrăzneală să priviți în sus, iar crestele munților să vă arate că opera autentică dăinuie veșnic.